Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Hogyan alszanak a babák? « Hordozni jó!

Hogyan alszanak a babák?

A babák alvása (csakúgy, mint a szoptatás, hozzátáplálás, evés) szinte minden családban sok-sok kérdést vet fel: mikor alszik, mennyit alszik (keveset vagy sokat); hol alszik (kiságyban, hordozóban, a szülőkkel stb.) és még sok-sok más kérdés, amire mind választ keresnek a bizonytalan szülők.

Úgy döntöttem hát, hogy sorozatot indítok a babák alvásáról. Elsőként Vida Ágnes pszichológust, a kismamablog.hu szerzőjét kérdeztem a babák alvási szokásairól.

Baba alvás

Mészáros Anikó: Milyen a babák alvási ritmusa?

Vida Ágnes: Újszülött korban a babáknak nagyjából 45 perces alvási ciklusa van (azaz 30 perc mélyalvás után jön egy 15 perces felszínes alvási szakasz, amikor a baba könnyen felébred pl. arra ha éhes vagy fáj valamije), ráadásul ilyenkor még nagyon éberen alszanak, sokat mocorognak álmukban és könnyen felébrednek, aminek az életben maradási ösztön az oka, ha ugyanis túl mélyen aludnának, nem tudnának felkelni enni. Ez az alvási ciklus 2 hónapos korra 60 percesre nő (tehát kb. 45 perc mélyalvás után következik 10-15 perc felszínes alvás). Felnőttkorban az alvási ciklus 90 perces, ezt másfél éves kor körül érik el a babák.

Mészáros Anikó: Hogyan alszanak el a kisbabák?

Vida Ágnes: Az elalváshoz 20 percre van szükség, ebben az időszakban, ha valami megriasztja őket, akkor könnyen felébrednek és ilyenkor kezdheted újra az altatást. Ezért van az, hogy látszólag sok babát képtelenség elaltatni, mert 5 perc után már úgy látszik, mintha aludna, és felriad. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 20 percig kell kézben tartani ahhoz, hogy elaludjon. Valójában, amiben segítenünk kell neki, az az ellazulás.

Mészáros Anikó: Mennyi ideig alszanak?

Vida Ágnes: Az alvásmennyiség életkortól függ és a hónapok előrehaladtával fokozatosan csökken. Újszülöttként még gyakorlatilag az egész napot átalussza a baba. Persze már ilyenkor is vannak éberebb babák, de 45-60 percnél tovább nem tudnak éberen és jókedvűen ébren lenni, ezután már elfáradnak. 1 hónapos korra már a legtöbb baba többet van ébren, evés után 45-60 percet általában, majd ezután kb. másfél-2 órát alszanak. 3 hónapos korra nappal már csak 3 alvás szokott lenni és ezek 45-90 perc körüliek, ez 6 hónapos korra lecsökken kétszeri nappali alvásra, ami meg is marad 10-12 hónapos korig, ekkor térnek át a
gyerekek az egyszeri nappali alvásra. Az éjszakai alvásmennyiség is fokozatosan csökken, az újszülött még akár 13-14 órát is aludhat éjjel, de ez 3 hónapos kor körül már csak 11-12 óra, 8 hónapos kor körül pedig 10 órára csökkenhet, ami egészen az óvodáskor végéig meg is marad.

Baba alvás

Mészáros Anikó: Melyek a leggyakoribb alvással kapcsolatos problémák, kérdések?

Vida Ágnes: A leggyakrabban előforduló probléma az, hogy az anyukák azt hiszik, az életkor előrehaladtával egyre jobban fog aludni a gyerek éjszaka és
csodálkoznak, hogy ez nem így van. Az első 6 hétben meglehetősen ingadozó még a babák alvása, de ha kialakítjuk a megfelelő szokásokat, akkor 2-3 hónapos kor között már egyre jobban alszik éjjel a baba és ritkábban ébred fel, 3 hónapos kor körül pedig már a legtöbb baba csak 1x ébred fel éjszaka enni. Erre -tévesen- azt szokták mondani, hogy átalussza az éjszakát, de ez nem jellemző. Amit elvárhatunk egy 3 hónapostól az az, hogy aludjon legalább 6 órát egyben és csak utána keljen fel legkorábban enni.

Ez a jó alvás azonban 5-6 hónapos korban a fogzás miatt teljesen felborulhat. A fogzás ugyanis nem abból áll, hogy 4 nap alatt kibújik a fog, és csak addig fáj a kicsinek, hanem már hónapokkal korábban megkezdődhet a fájdalmas feszítő érzés a kicsi szájában, valamint a vele együtt járó nyűgösség. Ha a baba nyálzik és mindent megrág, akkor biztosan megkezdődött a fogzás, ilyenkor homeopátiás alkati szerekkel lehet segíteni neki (tehát nem a másoktól hallott ilyen-olyan homeopátiás golyókkal, hanem ki kell választani a gyermek alkatához való szert, különben hatástalan lesz a kúra).

A 6-10 hónapos kor közötti időszak általában nehezebb alvás szempontból, a kicsi gyakran megébred, amit félreértésből gyakran “rossz szokásnak” értelmeznek, holott a fogzás mellett ilyenkor gyakran a saját mozgása ébreszti fel. Gondoljunk bele, pár hónap alatt mekkora változáson megy át a kicsi élete, mozdulatlanul fekvő babából, önálló, a világot felfedező kisgyerek lesz belőle és ez a változás bizony az álmát is megzavarja. Ha biztos vagy benne, hogy már nem fogzik (általában az első 6 fog megjelenése után megszűnnek a tünetek pár hónapra) és még mindig nagyon rosszul alszik, nem tud egyedül elaludni, akkor lehet esetleg rávezetni az önálló alvásra.

Mészáros Anikó: Milyen megoldásokat, válaszokat szoktál adni az alvással kapcsolatos kérdésekkel  hozzád forduló anyukáknak?

Vida Ágnes: Ez a jelenségtől függ. Nagyon sokféle és változatos alvási probléma fordul elő. Némelyik nem is probléma, csak a szülő által keltett túlzott elvárás. Sokan szeretnék, ha a baba mindig jól aludna, hamar átaludná teljesen az éjszakát, holott a babák többsége nem képes erre. Gond az is, hogy nagy az anyákban a megfelelési kényszer, másoktól sok “jó” tanácsot kapnak, egymáshoz hasonlítgatják a gyerekeket és megijednek, ha az ő gyermekük még nem alszik annyit és úgy, ahogyan a másiké. Arany középút az altatásban nincs, mit ahogyan nincsenek szabályok és “ezt így kell csinálni” típusú megoldások sem, mindenkinek az a megoldás a legjobb, amit képes hosszú távon fenntartani (ne felejtsük el, hogy amit a kicsi megtanul az első fél évben, az hosszú távra megmarad, nehéz leszoktatni róla) és amit szíve és szokásai szerint elfogadhatónak talál. Van, aki szeret pl. a gyermekével aludni, vagy szoptatás közben elaltatni és ez mindkettőjüknek megfelel így, ilyenkor ezeket a szokásokat meg lehet tartani. Gond akkor szokott lenni, ha olyan megoldásokat akarunk a babára és magunkra erőltetni, amit nem jó szívvel teszünk meg.

Mészáros Anikó: Hogyan segíthetünk gyermekünknek elaludni?

Vida Ágnes: Valójában nem kell segítség a babának az alváshoz. Neki az ellazuláshoz kell segítség, ahhoz, hogy kizárja a külvilágot. Ezt viszont meg kell adni neki. Olyan állandó szokásokat kell kialakítani, amit minden nap ugyanúgy csinálunk, ami segít neki befelé fordulni és ellazulni és amiből a baba tudja, hogy most az elalvás következik. Ez lehet ringatás, dúdolás, hátsimogatás, popsiveregetés, ún. fehér zaj (monoton zaj a szobában pl. ventillátor) vagy bármi más, amit meg tudsz valósítani. Nem szabad azonban teljesen elaltatni, kell, hogy félálomban tudatában legyen az elalvás tényének, így tanul meg elaludni.

A sorozat további részeiben szó lesz még az együtt alvásól, ill. arról, hogy milyen hatással van a babahordozás a kisbabák alvására.

 

 

10 Hozzászólás “Hogyan alszanak a babák?”


 • Benedek Emőke

  Tisztelt Mészáros Anikó!
  Megkérhetném,hogy a következő levelet eljuttassa a Vida Áginak?
  Köszönöm!
  Maradok Tisztelettel:
  Benedek Emőke

  Szia Ági!
  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget,amit megadtál azzal, hogy a szülésfelkészítő tanfolyamodra lehetett jelentkezni!Mivel teljesen egyedül voltam itthon,amikor elkezdőttek a fájások hajnali fél 2-kor,és 7óra körülre rendeződtek csak,akkor szóltam,hogy vigyenek be a kórházba,fél9 körül értem csak be,és amikor az orvos megszeretett volna vizsgálni abban a pillanatban elfolyt a magzatvíz!Azt mondta az orvos,hogy a lehető legjobb időben értem be!Nem tudok elég hálás lenni neked,mert így nem volt kételyem affelől,hogy pont jókor fogok bemenni,és nem fognak hazaküldeni azzal,hogy ezek még csak jóslófájások! Első gyermekem,Tárnoki Boglárka,de már újszülötten egy tünemény! 2010.05.30.-án 18.20 perckor adtam neki életet, császármetszéssel!Egyáltalán nem volt számomra trauma a szülés élménye(mint ahogyan annyian megijesztgettek,hogy mi vár rám),az egyik legszebb emlékem marad az életben!Szülés utáni depresszióm sincs!

  Nem tudom,tarthatom-e veled így email-ben a kapcsolatot?
  Mert most is lenne,egy fontos kérdésem!
  Sajnos egy olyan védődőnőt fogtam ki,akinek a műkörmei a legfontosabbak,hogy szépen fogalmazzak!
  Úgy tapasztalom,a szakmai hozzá értése az újszülöttekhez egyenlő a nullával!
  Azt mondta,hogy fel kell ébreszteni a picit 3óránként többet nem aludhat egyben semmiképp,mert ennie kell!De ezt a tanácsát ma se fogadtam meg,mert ma 6órától,12.30-ig aludt,és most kezd csak ébredezni,hogy már 18.00 óra is elmúlt,tehát durván 5órája alszik megint!Gondot jelenthet-e ez Te szerinted,v. hagyjam aludni nyugodtan úgy ahogy eddig,és úgyis fel kel,ha éhes lesz?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Maradok tisztelettel:
  Benedek Emőke

 • kolompar richard

  Hello!nekem olyan kerdesem van hogy annak mi lehet az oka?ma kivittok az egy honapos fiamat setalni es olyan melyen aludt hogy nem kellt fel semmire es gyors kivettem a babakocsibol raztam es ugy kellt fel.ez mitol van?es van okunk felni?

 • Kedves Richard! Lehetséges, hogy csak mélyen aludt a kisfiatok (néha olyan mélyen tudnak aludni, hogy akár ágyút lehet sütögetni a fülük mellett), de az általad leírtak alapján azt sem tartom kizártnak, hogy légzéskimaradása volt. Ezt ennyi információból és ilyen távolból nem lehet megítélni. 0-6 hónapos kor között a kisbabák légzése még nem teljesen stabil, ezért előfordulhatnak (kisebb-nagyobb) légzéskimaradások. Érdemes konzultálni a gyerekorvossal. Ha erről van szó, akkor a szokásos eljárás az, hogy bizonyos ideig megfigyelik a babát egy alváslaborban és az eredmények függvényében elmondják majd a teendőket (esetleg lehet légzésfigyelőt használni, van, akinek gyógyszeres kezelést írnak stb.)

 • kolompar richard

  Köszönöm a valaszodat.csak meg annyi h amikor megszületett oxigén hiany lepett fel nála.4napig volt inkubatorban.ez a mely alvas csak csak akkor szokott általában jellentkezni amikor kivisszok a levegőrr.de ahogy figyelem levegot vesz meg mozog a szaja is.elore is köszönöm.

 • kolompar richard

  Meg magzat vizet is nyelt szegenyem.hol lehet venni legzes figyelot es mennyibe kerül?köszönöm a valaszod

 • Kedves Richard!
  Ha volt oxigénhiány és inkubátorban is volt, akkor valószínűleg tényleg érdemes kikérni orvos véleményét. HA csak mélyen alszik (és láthatóan lélegzik), akkor nagy gond nem lehet, de érdemes megkérdezni szakembert. Légzésfigyelőt a legtöbb nagyobb bababoltban lehet kapni 20-30-40ezer forint körüli áron. A légzésfigyelő önmagában viszont kevés. Érdemes megtanulni mellé azt is, hogy mit tegyél, ha jelez: mi a teendőd addig, míg kiékezik a mentő, hogyan tudod megkezdeni az újraélesztést. Ezt baba elsősegély tanfolyamon megtanulhatod.

 • Népné Csapó Henriett

  Kedves Mészáros Anikó!

  Van egy olyan (nem tudom h probléma-e) dolog, hogy a 10 és fél hónapos kisfiam, etetés közben és alvás közbe is csapkod, rugdosódik. Azt olvastam hogy etetés közben ez úgymondd megszokott, de alvás közben is? Lehet hogy valami gond van Vele hogy ugymondd dobálja magát alvás közben?

  üdvözlet!
  Elörre is köszönöm válaszát!

 • pfeifer bianka

  nagyon aranyos ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 • Szerintetek mennyire gond, ha magam mellé veszem a 2 hónapos kicsit és úgy alszunk? Vissza tudom majd szoktatni saját ágyába?

 • Kedves Lilla! Nagyon jól teszed, hogy magad mellé veszed a 2 hónapos kisbabádat. Most ne azon törd a fejed, mi lesz később, hallgass a szívedre és anyai ösztöneidre!

Szólj hozzá!