Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Biztonságos babahordozás « Hordozni jó!

Biztonságos babahordozás

Az elmúlt hetekben három csecsemő tragikus halálának híre járta be a nemzetközi és hazai sajtót. A gyermekek halála egy bizonyos Infantino márkájú táskaszerű hordozóeszköz használatához köthető. A tragikus balesetek kapcsán cikkekben, híradásokban, tévériportokban figyelmeztettek a babahordozás lehetséges veszélyeire, és többen megkérdőjelezték a babahordozás biztonságosságát.

Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a gyermekek és a hordozó személy számára is, amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz, és azt rendeltetésszerűen alkalmazzák.

Melyek a megfelelő babahordozó eszközök?

Mielőtt babahordozót vásárolunk, célszerű alaposan tájékozódni, hogy a kiszemelt eszköz megfelel-e a legmagasabb minőségi követelményeknek mind tervezését, mind gyártását tekintve. A megfelelő hordozóeszközben a baba feje, háta, gerince, csípője épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van.

A német “Öko-test” magazin 1998-ban végzett vizsgálatot a hordozóeszközökről. Huszonnyolc hordozót vizsgáltak meg, ezek közül mindössze öt kapta meg az „ajánlott” minősítést. Közülük négy hordozókendő volt. (Az egyéb hordozóeszközök hibája elsősorban a különböző támasztási lehetőségek megoldatlansága volt.)

A hordozókendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek kb. 4 éves koráig elöl- csípőn- és háton hordozásra. A kendőben való helyes hordozás segíti a baba egészséges ortopédiai, neurológiai és pszichológiai fejlődését. A babahordozás megkönnyíti a hétköznapokat: a közlekedést, a házimunkát, a szabadidős tevékenységeket.


Hogyan hordozzunk helyesen?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő eszközt, akkor annak rendeltetésszerű és anatómiailag helyes használatára is figyelni kell:

Biztonságos babahordozás hordozókendőben

  • A gyermek lehetőleg függőleges helyzetben, kellő magasságban legyen a hordozóeszközben, és szorosan simuljon hordozójához (bármerre dőlünk/fordulunk, a baba teste ne távolodjon el a miénktől). Ez a testhelyzet biztosítja a szabad légutakat.
  • A kicsi hátát ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét (amennyiben kellően szoros is a kötés).
  • Ha a baba nem tartja még a fejét, akkor a hordozó(kendő) szárával kell megtámasztani a tarkóját.
  • A gyermek lábai terpeszben legyenek, a térdei behajlítva. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.
  • A baba mindig felénk nézzen hordozás közben!
  • Az elölhordozás kb. 4 hónapos korig javasolt. Ha a baba eléri az 5-7 kilós súlyt, akkor a hordozó személy egészsége szempontjából a csípőn és háton hordozás ajánlott.

Ne fordítsd a babát arccal kifelé csak azért, hogy jobban lásson. Ez nem tesz jót a gerincének, a medencefejlődést sem segíti, és pszichológiailag is megterhelő egy kisbabának. Amikor pl. túl sok inger éri, elfárad vagy megijed, nem tud odabújni a szülőhöz. Ha úgy érzed, babád többet szeretne látni, a csípőn- vagy háton hordozás a megoldás.

A legtöbb jó hordozóeszköz lehetővé teszi, hogy a babát elöl, csípőn és háton is tudjuk benne hordozni. Érdemes tudni, hogy minél többféle hordozási pozíciót biztosít a hordozóeszközünk, annál nagyobb a szabadságunk és lehetőségünk, hogy megtaláljuk azt a hordozási módot, ami igazán kényelmes nekünk és a kisbabánknak is.

Az elmúlt hetekben a hazai sajtó sokat foglalkozott a babahordozás biztonságosságával. Több cikk jelent meg a témával kapcsolatban, híradások, tévériportok készültek, de egyik sem szólaltatott meg valóban hozzáértőt: babahordozási tanácsadót – pedig ma már Magyarországon is vannak jónéhányan, akiknek szakterülete a hordozás.
A hiányt pótlandó írtam a fenti cikket a biztonságos babahordozás kritériumairól. Célom az, hogy az információ eljusson minden gyermeket váró és kisgyermekes családhoz: a megfelelő hordozóeszközben való anatómiailag helyes hordozás maximálisan biztonságos a babának és a hordozó személy számára is.
 

A cikk megjelent az alábbi oldalakon:

NLCafe.hu

Babaszoba.hu

 

 

6 Hozzászólás “Biztonságos babahordozás”


Szólj hozzá!