Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Te szólnál? « Hordozni jó!

Te szólnál?

Örömmel tapasztalom nap mint nap, hogy egyre növekszik a babájukat hordozók száma. Egyik szemem nevet, a másik azonban sokszor sír. Mert sajnos gyakran látom, hogy nem jól (nem megfelelő hordozóeszközben vagy nem megfelelő pozícióban) hordozzák a babájukat az apukák, anyukák.
Ilyenkor legszívesebben odafutnék, és szólnék, hogy ez így nem jó. Sokszor azonban hezitálni szoktam, hogy szóljak-e, mert nem szeretném, ha támadásnak vennék. Nyilván mindenki a (meggyőződése és tudása szerinti) legjobbat adja a gyermekének. Aztán jön szembe az utcán egy ismeretlen, hogy “ez rossz”. Van, aki örömmel veszi a segítséget, információt, mert ő maga sem volt tisztában azzal, hogy amit és ahogyan tesz, nem jó a babájának. (Ha tudná, hogy nem jó, nyilván eleve nem így tenné.) Mások viszont megsértődnek, hogy hogy mer egy idegen beleszólni az ő életükbe, és egyáltalán: miért gondolja, hogy okosabb, mint ők.
Nagyon-nagyon haragszom a gyártókra, mert úgy gondolom, az ő felelősségük, hogy olyan hordozókat (pl. bizonyos kenguruk) gyártanak, amelyek eleve alkalmatlanok az ortopédiailag helyes babahordozásra, és ráadásul még hirdetik is, hogy milyen nagyszerű és egészséges az eszközük!!! Ha a gyártók nem eléggé tájékozottak, és nem ismerik az orvosi-tudományos szempontokat az ortopédiailag helyes babahordozáshoz, akkor felelőtlenség ilyen eszközöket gyártaniuk és forgalmazniuk. Abba bele sem merek gondolni, hogy ismerik a helyes hordozás kritériumait, de ennek ellenére rossz hordozóeszközöket gyártanak. Az szerintem egyenesen bűn lenne…
Sajnos sokszor találkozom olyannal is, hogy megfelelő hordozóeszközben van ugyan a baba (pl. hordozókendőkendő), de nem jó pozícióban. Ez esetben is lehet szó a gyártó ill. forgalmazó felelősségéről. Egyfelől fontos, hogy a hordozókendő jó minőségű-szövésű (értsd: helyes hordozásra alkalmas) legyen. Több itthon forgalmazott szövött hordozókendő sajnos nem felel meg ennek a követelménynek, ezért módfelett nehéz dolga van annak, aki ilyennel szeretne jól hordozni. Másrészt van olyan itthon gyártott és forgalmazott (amúgy megfelelő minőségű) hordozókendő, melynek sajnos a használati útmutatója nem megfelelő, nem eléggé pontos. Ráadásul két éve, mikor mi ilyet vettünk, még benne volt a leírásban, hogy elöl arccal kifelé fordítva is lehet hordozni a babát. Igaz, oda volt írva, hogy hosszú távon ez nem ajánlott. Ezzel szemben minden minőségi kendő leírásában nagy vörös X-szel áthúzva szerepelnek ezek a fotók, mert TILOS így vinni a babákat még rövid távon is (ld. itt és itt is).
A hordozókendőkről (melyik jó és miért) már régóta tervezek egy bejegyzést. Lassan (el is) készül.
Te szólnál, ha rossz hordozóban látod a gyerekeket vagy jó hordozóban, de rosszul ül a baba?

Tudj meg minden lényegeset a babahordozásról és a hordozókendőről!

Hordozókendő tanfolyamok várandósoknak és kisbabásoknak

11 Hozzászólás “Te szólnál?”


 • >Utcán, idegennek nem szólnék…
  De épp ma pl. a gyüliben láttam, hogy az egyik babát (egy amúgy is elég szerencsétlen szerkezetű) kenguruban kifele hordozzák. És úgy érzem, nekik szólnom kell, nincs mentségem, nincs kibúvóm. Ismerem őket, nem hinném, hogy rossz néven vennék. De még így is olyan nehéz. Hogy a csudába kezdjek bele? “Tudod, hogy a kifelel hordozás nem tesz jót a babának?” Haha, elég hülye kérdés, ha tudná, nyilván nem tenné így bele… Szóval nehéz ez nagyon…

 • >Igen, ismerősnek mindenképp szólnék én is. Múlt vasárnap kint voltunk egy bababörzén, és egy mama kendőben kifelé fordítva vitte a babáját. Hát megszólítottam, pont így: “Tudja, hogy ez nem jó?” Persze, béna kérdés, de nem tudok jobbat. Erre ő: “Hű, tényleg? Pedig a kendő leírásában is benne volt, hogy így lehet.” Mondanom se kell, a hazai “csíkos kendő” volt. Na ezért ezért is írtam a fenti puffogást a végére…
  Tegnap pedig az állatkertben láttam egy anyukát, lógott rajta a kenguru, kicsit a csípője felé húzva (mert gondolom, elöl már nem bírta). Szörnyen nézett ki. Mégsem mertem szólni. Azóta is bánom.

 • >Laverne!
  Ha a hazai csíkos kendő N betűvel kezdődik 🙂 akkor a leírásában szerepel, hogy kifelé ne! Csak sokan nem olvassák el, hogy mi van a képek alá írva…
  Egyébként én is nehezen szólok. Úgy két hete egy ismerősömnek mondtam, hogy kifelé nem jó, de az volt a válasz, hogy a gyerek így szereti és nem hajlandó máshogy lenni, csak ha már nagyon elfáradt. Erre már nem mondhattam azt, hogy: Akkor is fordítsd meg! :DDD
  Réki

 • >Igen, a Nandura gondoltam. Örülök, ha az szerepel a leírásában, hogy “kifele ne”. Amikor mi vettük, akkor még csak az volt benne, hogy “nem jó így túl sokáig”. Örülök, hogy ebben is van fejlődés.
  Ismerősnek pedig, aki kifele viszi a babát, az a jó válasz, hogy “akkor vigye csípőn vagy háton!” Gondolom, azért szeret így lenni a gyerkőc, mert többet lát, mint befordítva. A csípőn és háton hordozás pont azért jó, mert úgy többet lát a baba (és 4 hónapos kortól ezért is ajánlott, de persze kisebbet is lehet háton hordozni). Kifele semmiképp sem! Durva példa, de adna mondjuk alkoholt a gyerekének csak azért, mert ő kéri/szereti? Ugye, hogy nem? Hát ha kifele fordítva hordozza, azzal ortopédiailag is árt a babának, és pszichológiailag is megterheli.
  Remélem, hajlandó lesz csípőre-hátra venni.

 • >Szia Laverne!
  Én is láttam nemrég több kifelé hordozott babát, de én sem szóltam, mert hát hogyan is kezdjek bele. Persze Boróka sem volt épp rám kötve, így jó példával sem járhattam elől.
  De a sógornőmnek pl mondtam előre már, hogy ne tegye. Sőt: ő kapott egy hordozót (márkájára nem emlékszem), amolyan csatos, állíthatót. Az előző tulaj a baráti körünkben van és persze ő is kifelé hordozott. De ennél is érdekesebb volt, hogy a hordozó alja nagyon keskeny. Abszolút nem biztosítja a helyes csípőtartást. Szóval mikor a sógornőm beletette a babáját, és mutatta, hogy mennyire nyeklik a baba össze-vissza, én nyomban összehajtogattam egy tetrapelust, és betettem a hordozó alja meg a baba popója közé. …És láss csodát: a baba rögtön stabil lett, sőt nem is nyöszörgött tovább! 🙂
  Ezt csak azért írtam le, mert jól példázza talán sokunk esetét: idegennek nem tudjuk, hogyan mondjuk el, de azért egy közeli barátnak/rokonnak mindjárt megy, és még példával is tudunk szolgálni.

 • >…ja és egy hazai kismamáknak szóló magazin a mai napig hirdeti/árulja a róla elnevezett kendőt, aminek – ha jól emlékszem – nem megfelelő a szövése…

 • >Picilivi!
  Igen, ismerősnek én is könnyebben megmondom, hogy milyen a helyes hordozás. Szerintem az összehajtogatott tetra rövid távra megoldás lehet, de hosszú távon mindenképp kellene nekik egy helyes tartást biztosító hordozó(kendő).
  Igen, a kismamás kendő sajnos (még mindig) nem jó szövésű. Számomra rejtély, hogy miért. A forgalmazókhoz eljutott az információ, hogy nem jó szövésű a kendő, a készítő pedig tudna megfelelő szövésű kendőt (is) készíteni. Innentől nem tudom, kinek az érdeke, hogy egyelőre minden maradt a régiben…

 • >Szia, én rossz hordozóért nem biztos hogy szólnék, de ha jó hordozóan rosszul van, akkor valószínűbb, hogy igen.
  De ez teoretikus, mert én még nem hordozok, csak gyakorlom a kötéseket, hogy majd ne bénázzak sokat. Részemről amúgy nem venném zokon, sőt örülnék, ha valaki megállít és segít, ha rosszul van a baba, vagy a kötés.

 • >Kedves Wish!
  Igen, valóban két külön kategória a rossz hordozóban lévő baba vagy jó hordozóban, de rossz pozícióban lévő baba.
  Mivel a rossz hordozó ugyanúgy rossz a babaának, mint a rossz pozíció a jó hordozóban, ezért szerintem ilyen esetben is érdemes szólni. Kérdés, hogy mennyire nyitott a szülő (vagy aki hordozza a babát). Mert ha az eszköz jó, csak egy kicsit igazítani kell, azt szerintem is jobban elfogadják.
  Örülök, hogy te ilyen nyitott vagy. Sok sikert a hordozáshoz! Nagyon jó, hogy te már előre gyakorolsz!

 • Kedves hozzászólók! Nagyon járatosnak tűntök a témában. Engem is érdekel, jó dolognak tartom a hordozást, a 3 hónapos fiamat eddig egy kendővel hordoztam és most hozott a Jézuska egy (csúcsszuper) mei tai-t. DE mégsem vagyok abban teljesen biztos, hogy nem ártok a gyerekemnek. Orvosi szakvéleményeket kerestem a neten a hordozásról, egy helyen pl. azt mondja egy doktornő, hogy az M lábtartás nem ideális! Egy másik a kengurut ajánlja, egy harmadik pedig a hordozás mellőzése mellett voksol. Szóval jó lenne hiteles szakvéleményeket (orvosi, akár külföldi, PUBLIKÁLT) olvasni a témáról, tudtok ilyeneket? Vagy akár csak állásfoglalást egy szakmai szervezettől (orvosi, nem hordozóegyesületes)?

 • Gergőanyu!
  Számos (orvosi, pszichológiai stb.) szakirodalom és kutatás (is) szól a hordozásról és amellett. Itt találsz külföldi könyveket, cikkeket is: http://www.hordozokendo.hu/babahordozas_es_egeszseg
  Az a tapasztalatom, hogy akik a hordozás ellen szólnak (akár egészségügyi dolgozók, védőnők, orvosok, gyógypedagógusok stb.), sajnos nem rendelkeznek kellő és szakszerű információkkal az anatómiailag helyes hordozásról. A Heim Pál Gyermekkórház és a Budai Gyermekkórház ortopéd főorvosai támogatják a hordozást (ortopédiai szempontból is) – velük szoros szakmai kapcsolatban vagyunk. Egyre több család jön hozzám azzal, hogy az ortopéd gyerekorvos javasolta, hogy hordozzanak, mert az jót tesz a baba csípőfejlődésének.
  Súlyos csípőficamos kisbabákra a gyerekortopédiákon ún. Pavlik kengyelt raknak, amelynek az a szerepe, hogy a hordozásnál is kívánatos ún. terpesz-guggoló tartásban (vagy más néven békás lábtartás) tartsa a baba csípőjét a nap 24 órájában. Ugyanezért működik a hordozás gyógyító hatása is.
  Dr. Bagdy Emőke a hordozás pszichés pozitív hatásairól szólt már sokszor, pl. itt is: http://www.youtube.com/watch?v=T-8qN3OFXl8
  A világ két harmadán a családok a mai napig hordozzák a kisbabájukat évszázadok sőt évezredek óta. Ha ez nem lenne jó a kisbabáknak, nem maradna fenn ennyi időn keresztül. Remélem, a soraim és a hivatkozott irodalmak megnyugtattak Téged. Nyugodtan hordozd a babádat! A lehető legjobbat teszed neki – amennyiben megfelelő az eszköz és helyesen használod, jól kötöd meg, nem árthatsz neki. A kengurut semmiképp sem javaslom a cikkben említettek miatt.

Szólj hozzá!