Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Mindenki koraszülött « Hordozni jó!

Mindenki koraszülött

Dr. Czeizel Endre genetikus szerint mindenki koraszülött, hiszen az embergyereknek nem 9, hanem 18 hónapra kellene megszületnie. Íme a magyarázat, miért olyan gyámoltalan az újszülött, és miért akkor teszünk neki a legjobbat, ha ebben a korban még nem próbáljuk idomítani, elvárásainkhoz igazítani őt, hanem csak önfeledten szeretjük, szeretgetjük.

Az evolúciós folyamat során, amikor mi, emberek felegyenesedtünk, és két lábon kezdtünk járni, olyan változások következtek be a testünkben, amelyek rendkívüli módon megnehezítették az újszülött világra hozatalát. Ezért a természet úgy rendezte, hogy inkább előbb hagyjuk el a biztonságos anyaméhet, de még képesek legyünk megszületni. Ennek viszont ára volt. Születés után teljesen gondozóinkra vagyunk utalva, megfelelő ellátás nélkül meghalnánk.

A születés utáni első 9 hónap rendkívül fontos, mivel az agy 60%-a ekkor alakul ki. Ez arra utal, hogy valójában nem 9, hanem 18 hónapra kellene születnünk! És ahogy a genetikus mondja, ezért fontos az édesanya jelenléte, becézgetése, szeretgetése, ölelése, gondoskodása.

A dr. Czeizel Endrével készült videót megnézheted a kismamatitkok.hu-n >>

 

2 Hozzászólás “Mindenki koraszülött”


  • Nagyon érdekes bejegyzés. Mondjuk belegondolni nem lenne jó, hogy ha egy nő 18 hónapig hordaná ki a gyereket, akkor mekkora lenne a hasa? Egy idő után már lehet, hogy járni sem tudna, arról ne is beszéljünk, hogy mekkora fájdalmakkal járhatott egy akkora csecsemő megszülése. Bele se merek gondolni. Minden elismerésem Czeizel Úré, de szerintem most ez nagy hülyeség volt részéről. Amúgy ha a gyerekeket születésük után 9 hónappal is simogatják és becézgetik. Különben a bababarát kórházakban bevett szokás az újszülötteket az anyuka hasára vagy mellére tenni. Egyrészt azért, hogy minél hamarabb meglegyen a bőr-bőr kontaktus, másrészt a babát megnyugtatja az anyuka szívhangja, amit a méhben is hallhatott. Amúgy ha már az újszülött témánál járunk, az ilyen jellegű kutatások helyett, lehet, hogy hasznosabb lenne a pénzt mondjuk egy kórház jobb felszerelésére költeni, hogy ha egy baba korán születik meg, akkor a NIC-be elláthassák azonnal (Neonatológiai Intenzív Centrum). Nemrég jelent meg egy könyv a szülészetek hibáiról és hiányosságairól, amit értelemszerűen egy orvos írt meg. Sok hasznos dolog van ebben a könyvben, illetve olyan dolgok is, amiket érdemes lehet figyelembe venni a várandós anyukáknak. Talán még egy bejegyzést is megélhetne a jövőben, mert egy orvos jobban átlátja a lehetőségeket. A könyv különben teljesen ingyenes. Itt lehet letölteni: http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

  • Trucker Oldfish

    A Professzor úr jelezte: Az evolúciós folyamat során, amikor mi, emberek felegyenesedtünk, és két lábon kezdtünk járni, olyan változások következtek be a testünkben, amelyek rendkívüli módon megnehezítették az újszülött világra hozatalát. Ezért a természet úgy rendezte, hogy inkább előbb hagyjuk el a biztonságos anyaméhet, de még képesek legyünk megszületni. Ne feledjük, az evolúciós fejlődés nem egy emberöltönyi idő volt, de sok sok ezer év.

Szólj hozzá!