Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 A gyerekek szeretetnyelve « Hordozni jó!

A gyerekek szeretetnyelve

Tegnap este Flóra megint elkezdte mondogatni, hogy mennyire várja már, hogy kisbabája legyen 🙂 Kicsit keveredik még a leendő kistesó és a majdani saját kisbaba “fogalma”. Megbeszéltük, hogy mikor melyik várható és melyiket ki fogja szoptatni és hordozni. Teljesen meghatódtam. Annyira komolyan mondta, hogy majd ha ő is nagy lesz, akkor lesz nagy kendője, és fogja hordozni a kisbabát, meg hogyan fogja szoptatni. Olyan nagyszerű, hogy már 3 évesen tudja, mennyire fontos a testközelség egy kisbabának.

Eszembe jutott az egyik könyv, amit nemrégiben olvastam: Gary Chapman – Ross Campbell: Gyerekekre hangolva (Harmat Kiadó 2006). Gary Chapman több könyvet írt már a szeretetnyelvekről. Öt alapvető szeretetnyelvet különböztet meg: minőségi idő, elismerő szavak, testi érintés, szívességek és az ajándékozás. Mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve. Akkor érezzük leginkább, hogy szeretnek minket, ha ezen a nyelven “szólnak hozzánk”, ezzel tudják legeredményesebben feltölteni a “szeretet-tankunkat”. A Gyerekekre hangolva arról szól, miként működnek a szeretetnyelvek a gyerekek esetében, és hogyan tudjuk a szeretetnyelvüket megismerni, megérteni és a családi harmóniát segíteni ezzel a tudással.

A gyereknevelésben mindegyik szeretetnyelv fontos, de a szerzők különösen kiemelik a testi érintés szerepét. Sok-sok kutatás bizonyította már, hogy az elhanyagolt kisgyerekek lassabban fejlődnek, mint azok a társaik, akiknek bőséges testi kontaktusban és odafigyelésben van részük. Minden kisbaba igényli a testközelséget. Azoknak a kisgyermekeknek azonban, akiknek elsődleges szeretetnyelve a testi érintés, minden más szeretetkifejezésnél fontosabb, hogy sokat legyenek testközelben, sok és sokféle testi kontaktusban legyen részük. Ezeknek a gyerekeknek (családoknak) még fokozottabban ajánlott a hordozás, mert így maximálisan ki tudják elégíteni a kicsik testközelségre való igényét, melynek eredményeképp kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak lesznek ők és, és ezáltal szüleik is.

Mikor Flóra pár hónapos volt, az igényei és a praktikum vezetett el minket a hordozókendőhöz (mindig kézben akart lenni, mi pedig két hónap elteltével már nagyon nehezen bírtuk a kézben ringatást). Azóta már többszörösen is kaptunk megerősítést arról, hogy neki a testi érintés kulcsfontosságú szeretetkifejezési eszköze, és nagyon-nagyon jól tettük, hogy a hordozás mellett döntöttünk. Manapság már úgy látom, hogy az  ún. “többemberes” babák valójában nem több embert igényelnek, hanem sok-sok testkontaktust. Ezt pedig a hordozással könnyen megadhatjuk nekik (akár az anyuka is egyedül, ha napközben nincs segítsége).

Ha hordozóeszközt keresel, itt nézz körül!

2 Hozzászólás “A gyerekek szeretetnyelve”


  • Van egy többemberes babám. Amíg hasfájós volt, szinte csak a kendőben nyugodott meg. Most már 2 éves, de még csak nem régóta tud járni, így sokszor még cipelni kell, de ő legalább nem nehéz, még mindig nincs 10 kiló. Ilyenkor úgy érzem, a természet tudja, mit miért csinál. Más ilyen korú baba 2-5 kilóval is nehezebb, de ők már tudnak hosszabb távot gyalogolni.

  • Valerka!
    A természet valóban mindig pontosan tudja, mi miért van úgy, ahogyan… 🙂

Szólj hozzá!