Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /chroot/home/hordozni/hordoznijo.hu/html/wp-content/plugins/contus-hd-flv-player/install.php on line 26 Lift helyett hordozás « Hordozni jó!

Lift helyett hordozás

Egyre több párral és családdal találkozom, akikről kiderül: olyan többemeletes házban laknak, amelyben nincs lift. Ez a tény jelentősen megnehezítheti a kisbabás szülők életét.

Az új építésű házak többsége négyemeletes. A még tavaly is érvényben lévő szabályozás szerint minden (minimum) ötemeletes házban kötelező a lift kialakítása. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy négyemeletes (vagy mondjuk egy kétemeletes) házba ne lehetne liftet építeni, de az építtetők többsége a négyemeletes házakba sem tett liftet. Sok fiatal pár költözött ilyen új építésű házba, és a költözéskor sokszor még nem gondoltak arra, mi lesz majd, ha kisbabájuk lesz: hogyan fognak közlekedni az emeleteken?

Lift helyett hordozás

Aztán mikor várják a kisbabát, vagy megszületik a csöppség, szembesülnek a problémával: hogyan cipeljék nap mint nap emeleteken keresztül a babakocsit?

A házak egy részében nincs földszinti tároló sem, ahová esetleg betehetnék a babakocsit,vagy a tároló nem megbízható, tartani kell attól, hogy a kocsit ellopják.

Ilyen esetekben a babahordozás a megoldás. Hordozott babával nem okoz gondot megmászni néhány emeletet, sőt: kifejezetten jó sportolási lehetőség 🙂

2010. januárjától változott az építési szabályozás, és már a négyemeletes lakóházakba is kötelező liftet építeni. De mi lesz azokkal a családokkal, akik a harmadik emeleten laknak egy lift nélküli házban? Az ő problémájuk ugyanúgy megmarad.

Természetesen nemcsak az új építésű házaknál kérdés az emeletek száma és a lift használata. Vannak régi építésű bérházak, amelyekben az emeletekre két lépcsőn lehet feljutni. Az egyik a főlépcső, a másik a hajdani ún. cselédlépcső. A főlépcsőhöz többnyire utólag szereltek liftet, de vannak olyan lakások, amelyeket a főlépcsőtől nem lehet elérni, csak a lift nélküli cselédlépcsőről.

A régi bérházak között vannak olyanok is, amelyekbe utólag csak nagyon kicsi alapterületű liftet tudtak beszerelni. Ezzel a liftbeépítési kötelezettséget ugyan teljesítették, de a lift többnyire egy- vagy kétszemélyes, és sokszor olyan kicsi, hogy egy átlagos méretű babakocsi és a szülő, aki tolja, nem fér el benne egyidőben. Ilyen esetekben is nagy szolgálatot tehet egy jó hordozóeszköz.

A fentiekből két tanulságot szűrtem le:

1. Ha tehetjük, már költözés előtt gondoljuk végig, hogyan tudunk majd közlekedni kisbabával a lakóházban.

2. Ha van is használható lift a házunkban, akkor is nagyon jól jöhet a hordozás, amikor pl. elromlik a lift.

Én már csak tudom: hisz jelenleg a 10. emeleten lakunk 🙂 – és bár ritkán romlik el a lift, ilyenkor mégiscsak könnyebb a hátamon felvinni a lányomat, mintha  a kezemben kellene tartanom azt a 13 kilót…

0 Hozzászólás “Lift helyett hordozás”


  • Nincs hozzászólás

Szólj hozzá!